jan
10
2018

#MeToo-puriteinen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gedoe rondom #MeToo. Dat lijkt althans een beetje de teneur te zijn van de Franse actrice Catherine Deneuve. Samen met 99 andere Françaises uit de culturele en academische wereld neemt zij afstand van de #MeToo-beweging. Volgens Deneuve is die zo doorgeschoten dat er nu sprake is van een heksenjacht op mannen die de seksuele vrijheid bedreigt.
Natuurlijk, iedereen is het erover eens dat grensoverschrijdend gedrag niet kan. Terecht: “Verkrachting is een misdrijf.” Maar ook geheel terecht is het vervolg van Deneuve: “Maar iemand proberen te verleiden, zelfs aanhoudend of onhandig, is dat niet. Ook is hoffelijkheid geen uiting van macho-agressie.”
De dames doen hun uitspraken in de Franse krant Le Monde.
Zo’n opmerking kan natuurlijk ook alleen een vrouw maken. Of een groep vrouwen. Als een man zoiets had gezegd, was zo’n uitspraak een druppel op de gloeiende plaat geweest. Niet elke aanraking is aantasting van de lichamelijke integriteit. Als we vinden dat vrouwen hetzelfde zijn als mannen, dan kunnen vrouwen ook zelf wel aangeven en beoordelen wat en wanneer iets ongewenst is of zelfs een verkrachting.
En ze kunnen ook aangeven als dat niét het geval is.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.