jul
17
2019

MH17

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vijf jaar geleden werd vlucht MH17 neergeschoten boven Oekraïne. Nog steeds wordt onderzocht wat die 14e juli precies gebeurde. En vooral waarom het gebeurde. De gebeurtenis was de tweede grote gebeurtenis tijdens het nog lopende premierschap van Mark Rutte; de abdicatie van koningin Beatrix is die andere happening. Wel twee totaal verschillende evenementen, overigens.
MH17 zorgde dat we in Nederland een dag van nationale rouw beleefden. Sinds de bijzetting van koningin Wilhelmina in 1962 hebben we in Nederland niet meer zo’n dag van rouw meegemaakt. Bij elke landing met stoffelijke resten, kende ons land een aantal nieuwe rituelen. De live-uitzending van de landing, de tocht van de rouwauto’s over de snelweg, hordes mensen aan de kant van de weg. We zochten naar gemeenschappelijke manieren om te rouwen. Voor die ritus wilden we niet naar de kerk.
Ik werkte in die tijd als vrijwilliger in de plaatselijke kringloopwinkel. Daar haalde ik een boel boeken vandaan. En ook wat cd’s, maar vooral leesvoer. Waaronder Bid Om Vrede van Huub Oosterhuis. Een collega sprak me daar op aan. Dat ik geloofde in geloof, terwijl de wetenschap toch zoveel had aangetoond.
De ramp zorgde ook voor de nodige commotie rondom toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans. Bij de VN hield hij een emotionele oproep om de daders te vinden. Daar oogstte hij veel lof mee. Maar aan tafel bij Jeroen Pauw liet de politicus zich ontvallen: “U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond?”
Dat was niet handig.
Dichter Ingmar Heytze schreef een gedicht over de ramp. Met dat ene aapje. En de rouw die te groot is.
Dat was vijf jaar geleden. Wat is in de tussentijd veranderd?

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.