jun
25
2019

Michael Jackson

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vandaag is het tien jaar geleden dag Michael Jackson is overleden. De zanger en danser stierf aan de gevolgen van een hartstilstand, tijdens de voorbereidingen voor zijn afscheidsreeks This Is It. Van 13 juli 2009 tot 6 maart 2010 zou Jackson vijftig optredens geven in de O2 Arena in Londen.
Een decennium na zijn overlijden is Jackson nog steeds een bron van controverse. Nog steeds komen verhalen naar buiten van seksueel misbruik; begin dit jaar bijvoorbeeld in de vier uur durende documentaire Leaving Neverland met de verhalen van Wade Robson en James Safechuck. Harde bewijzen worden niet geleverd en de verdachte kan zich niet meer weren.
Maakt het wat uit? Wat zegt het misbruik over de betekenis van Jackson voor de muziek en de bijbehorende choreografie? Is zijn invloed minder, nu de verhalen over dat hij aan kinderen heeft gezeten niet bevestigd maar ook niet ontkent kunnen worden? Het is natuurlijk dubbel: aan de ene kant willen we helden uit één stuk. We zetten de muzikanten op een hoog voetstuk en willen dat ze zich dan ook keurig gedragen. Werk adelt en adel verplicht.
Tegelijk is het schimmige schaduwleven een reden om de (roddel-)journalistieke pagina’s te vullen. We smullen van de verhalen, die ruimschoots de ronde doen over onze helden. Hoeveel mensen kennen Jackson vanwege zijn muziek en wie volgde hem vanwege de randzaken?
Tien jaar geen Micheal Jackson meer. Wat vliegt de tijd.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.