dec
21
2018

Michel-II

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Belgische koning Filip heeft het ontslag van de regering van premier Charles Michel aanvaard. Michel moet nu “de lopende zaken afhandelen” tot aan de verkiezingen in mei, heeft het Paleis vrijdag bekendgemaakt.
Het tweede kabinet van de Waalse regeringsleider Charles (Yves Jean Ghislaine) Michel heeft het nog geen twee weken volgehouden. Zondag 9 december 2018 kwam de regering-Michel I ten val na de discussie over het VN-migratiepact. Vervolgens kwam hij aan het hoofd van de regering-Michel II, een doorstart van Michel I zonder de N-VA, die hierdoor geen parlementaire meerderheid meer achter zich had. Drie dagen geleden bood Michel bij de koning het ontslag van zijn regering aan.
Nu is dit kabinet dus demissionair tot aan de geplande verkiezingen van mei 2019. De Belgen hebben een reputatie hoog te houden voor wat betreft ontslagnemende regeringen. Na de verkiezingen voor het federale parlement in België van 13 juni 2010 ging de formatie van een nieuwe federale regering van start. Deze formatie was de langstdurende formatie in de geschiedenis van België en duurde 541 dagen. Het Belgische record van 194 dagen werd op december 2010 verbroken, en stond op naam van de formatie die de Regering-Verhofstadt III in 2007 inluidde.
8 januari 2011 volgde ook het Europese record van 208 dagen dat op naam van Nederland stond. De krant De Tijd bracht het verhaal dat in 2003 de regeringsvorming in Cambodja 353 dagen had geduurd. Dat cijfer werd op 1 juni 2011 overschreden. Inmiddels was de formatie al erkend als langste formatie aller tijden door het Guinness Book of Records. De hele tijd bestuurde de regering-Leterme II het land in lopende zaken. De formatie werd uiteindelijk na 541 dagen op 6 december 2011 afgerond met de eedaflegging van de regering-Di Rupo.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.