mei
24
2020

Monnik worden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het is geen geheim dat ik soms denk om het klooster in te gaan. Niet als gast, maar als monnik. Om dat te onderzoeken, ben ik in de zomer van 2017 voor tien dagen in de abdij van Westmalle geweest. Sinds die monastieke ervaring, onderhoud ik goede contacten met de monniken op de Antwerpse Kempen.
De gedachte om in te treden, al dan niet bij dit cisterciënzer klooster, heeft me nadien nooit helemaal losgelaten. Ook niet als goed protestant. Het is nog altijd een goede manier om als een soort Samuël mijn leven aan de Heer te wijden. En dan achter de keuze te blijven staan, zonder mee te waaien met allerlei gevoelens.
Je kunt wel naar de wolken blijven turen en de wind in de gaten houden, maar het is ook goed om te zaaien. Wie altijd op de wind let, komt nooit aan zaaien toe; wie altijd naar de wolken kijkt, komt nooit aan maaien toe. Dat zijn wijze woorden van mijn goede vriend Prediker.
Dat gezegd hebbende, heb ik over het monastieke leven nog geen definitieve beslissing gemaakt. Wel heb ik besloten dat het monnikenbestaan voor nu te vroeg komt. Er hoeft maar één donkere schone ten tonele te verschijnen, en het celebetaire leven is geen optie. Overigens is het huwelijk een van de zeven katholieke sacramenten, dus de ene keuze is niet beter of hoogachtender dan de andere.
Een andere reden om niet op korte termijn het wereldse leven te verruilen voor de kloostercel, komt door de aangekondigde studie in Groningen. Vanaf september ben ik twee jaar student aan de Rijksuniversiteit, om achtereenvolgens de eenjarige pre-master Theologie en de eenjarige master Geestelijke Verzorging te volgen.
Dus toch Theologie. Die keuze komt mede voort uit de monastieke tiendaagse van drie jaar geleden. Toen ik op een ochtend de tekst van Jesaja 58: 11 op mijn hart kreeg. Dat interpreteerde ik als een opdracht om in de wereld werkzaam te zijn. Die opdracht werd ondersteund met een citaat uit het boek De Monastieke Tuin, waarin iemand wordt aangeraden om de literaire gaven in te zetten om het koninkrijk van God te verkondigen.
Naar Westmalle ga ik nog steeds, maar wel als gast. Niet als novice.
Nog niet.

Dit blog staat ook op Kloosterleven.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.