mei
28
2018

Monumentale panden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Huren voor een prijsje onder de huurgrens én toch in een monumentaal complex wonen. Dat kan nog in Nederland, maar voor hoelang? Woningcorporaties willen namelijk vaak van de gebouwen af.
“Woningcorporaties zitten klem,” legt Floris Lazrak uit. Hij is verbonden aan de VU en deed onderzocht hoe corporaties omgaan met hun monumentale panden die verhuurd worden in de sociale sector.
“Sinds de Woningwet uit 2015 moeten corporaties zich richten op hun kerntaak: huisvesting verzorgen voor mensen met de laagste inkomens. En daar hoort het dure beheer en onderhoud van monumentale panden niet bij. Maar tegelijkertijd vinden zij het heel belangrijk dat ook mensen met een laag inkomen in erfgoed kunnen wonen en niet alleen de rijken.”
Vorig jaar werden in één keer 150 monumentale panden in Utrecht en Amersfoort verkocht door twee woningcorporaties. Ook zij deden dat omdat zij zich volgens de nieuwe wet bij hun kerntaak moeten houden.
Ook Aedes, de vereniging van woningcorporaties, ziet sommige corporaties worstelen met de vraag hoe ze met dit soort panden moeten omgaan. Woordvoerster Marlies Kolthof: “Past zo’n hofje nog wel bij de kerntaak van een woningcorporatie? Zo’n hofje heeft ook een kerk, dat is geen woonruimte en het onderhoud aan dit soort panden is duur.”
Mocht ik ooit gaan verhuizen, gaat dat dus niet naar een monumentaal pand.
Helaas.

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.