nov
07
2018

Moon River

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gisteravond trad Bob Dylan op in Savannah, Georgia. Sinds jaar en dag speelt Dylan elke avond een vaste setlist, maar voor speciale gelegenheden wil hij nog wel eens een uitzondering maken. Maar let wel op deze disclaimer: het is Bob Dylan, dus uitzonderingen zijn altijd uitzonderingen. Er bestaat bij hem geen regel dat hij uitzonderingen moet maken voor een speciale gelegenheid.
Gisteravond was die uitzonderlijke gebeurtenis wel het geval. Hij zette bij de toegift Blowin’ In The Wind op de plek van Long And Wasted Years en sloot de show definitief af met Moon River. De online chroniqueurs onder het Dylan-publiek vermelden er voor de volledigheid bij: song composed by Henry Mancini with lyrics by Johnny Mercer.
Gelijk maar even kijken in het oeuvre van de zanger. Heeft Dylan dit nummer op plaat gezet bij een van zijn Frank Sinatra-albums? In 2015 verscheen Shadows in the Night, een jaar later kwam Fallen Angels en vorig jaar kwam die drie-cd Triplicate op de markt. Drie albums met in totaal vijf schijven met materiaal uit The American Songbook, en dan specifiek nummers die ook door Frank Sinatra waren gezongen.
Maar nee, Moon River komt niet op die albums voor.
De onvolprezen Wikipedia meldt dat Audrey Hepburn het nummer in 1961 zong voor de film Breakfast at Tiffany’s; het nummer won een Academy Award for Best Original Song en een Grammy Awards voor Record of the Year en Song of the Year.
De tekst is dus van Johnny Mercer en is een verwijzing naar zijn jeugd in Savannah, Georgia. Daar hebben we de stad waar Dylan gisteravond op trad. De dag dat de Amerikanen naar de stembus gingen voor de midterms-verkiezingen. Maar de politiek zal niet de hele grote uitzondering zijn geweest om Moon River in te studeren en uit te voeren voor het publiek in het Johnny Mercer Theatre.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.