apr
04
2018

Moord op King

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

James Earl Ray vermoordde vandaag precies 50 jaar geleden de charismatische baptistendominee Martin Luther King in Memphis. In de hele wereld wordt deze moord herdacht. Kaarsjes, herdenkingsdiensten, protestmarsen, noem het maar op. Zolang de zwarte voorganger en burgerrechtenactivist maar wordt herdacht. En zijn droom in stand wordt gehouden. Zijn speech I Have A Dream is het symbool geworden van de geweldloze strijd tegen rassenscheiding en racisme.
Overal op de wereld wordt aandacht besteed? Ik denk niet in Auditorium Parco della Musica in Rome. Bob Dylan geeft vanavond hier zijn middelste van drie optredens. Gezien de setlist van deze tournee, lijkt een verwijzing naar Martin Luther King niet in de lijn der verwachting. Sowieso is Dylan de man er niet naar om zo’n herdenking aan te grijpen voor een eigen artistiek statement.
Net zo min als dat hij naar de ceremonie ging voor de uitreiking van de Nobelprijzen, in december 2016. Zijn Banquet Speech werd keurig voorgelezen door de Amerikaanse ambassadrice in Zweden, Azita Raji. Het is net als met het ontvangst van het applaus na een optreden: de enige persoon in de concertzaal die zich hier ongemakkelijk bij voelt en bij beweegt, is Dylan zelf.
In 1963, toen King zijn befaamde toespraak hield op de trappen van het Lincoln Memorial, was Dylan ook van de partij. Als een van de blanke medestrijders in deze strijd tegen rassenscheiding. Dylan speelde toen zijn nummers When the Ship Comes In (samen met Joan Baez) en Only A Pawn In Their Game, van zijn toen net verschenen elpee The Freewheelin’ Bob Dylan. Vandaag zou een mooie manier zijn om deze songs opnieuw te spelen.
Maar dan ken je Dylan nog niet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.