nov
08
2016

Moresnetter

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Eind oktober overleed Alwine Hackens-Paffen van het dwergstaatje Moresnet. Dat weten dankzij het nauwgezette werk van “correspondent” Gilbert Müller, ambtenaar van de gemeente Kelmis. Deze gemeente is de hoofdstad van het voormalige condominium, een “staat van gedeelde soevereiniteit”. Bijna vier jaar lang kwam er bij dagblad Trouw om de twee weken een mailtje binnen uit het Duitstalige gedeelte van België. Al die tijd bestond dat mailtje uit één enkele regel: ‘tot op heden geen veranderingen’.
Tot vorige week donderdag dan. ‘Slecht nieuws deze week’, mailt Müller. ‘Mv Paffen, Agnes Alwine is op 26.10.2016 overleden!’ Zij was de oudste Morenetter van geboorte en inmiddels ook al begraven. Tot zijn ergernis van haar kleinzoon Alex Classen was er niemand van de gemeente aanwezig. “Gelukkig heeft de pastoor er tijdens de dienst nog aan gerefereerd dat ze één van de allerlaatste nog levende Moresnetters was,” zegt hij.
De 102-jarige Catharina Meessen is de laatste, levende Moresnetter en oudste van tien kinderen. Zij heeft het nooit over dit opmerkelijke en vergeten landje, vertelt haar dochter Anne (67), met wie ze samenleeft. Misschien is dat maar goed, ook. Morenset was niet een land om trots op te zijn.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.