dec
30
2021

Mpho Tutu

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Desmond Tutu zocht de grenzen op van wat binnen de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika mogelijk was. Bij zijn overlijden wordt in binnen- en buitenland met warmte teruggekeken op zijn rol als geestelijke.
“Mijn vader was een man van gebed en een man van vrede. Zijn hart was groot genoeg om heel de wereld in liefde vast te houden,” reageert de in Nederland woonachtige dochter Mpho Tutu op de dood van haar vader, de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu. Hij overleed Tweede Kerstdag op 90-jarige leeftijd.
Dochter Mpho is anglicaans priester, de kerk waarvoor ook haar vader diende. Ze woont met haar vrouw in Amstelveen en is sinds kort acht uur in de week predikant in de remonstrantse, vrijzinnige kerk Vrijburg in Amsterdam.
“Hij werd eens beschreven als de kleinste reus,” reageerde ze zondag per telefoon, doelend op de kleine gestalte van de overleden bisschop en op zijn grootsheid. Tutu maakte geen verschil tussen mensen. Zijn dochter: “Hij verkeerde met de machtigen der aarde, en zat bij de kleinsten, de zwaksten, de armsten en de meest hulpbehoeftigen. Hij deed het met dezelfde liefde en lach.”
De dochter van Tutu is getrouwd met een Nederlandse vrouw. In anglicaanse kerken kunnen homoseksuelen niet trouwen; met name vanuit Afrika is daar veel weerstand tegen. Maar Desmond Tutu gaf toch een zegen over het huwelijk van zijn dochter, niet als bisschop maar als vader.
Vlak voor zijn dood was dochter Mpho nog bij hem. “Ik zei tegen hem dat hij de beste vader van de wereld was. Hij antwoordde met een grap: ‘Je lat ligt laag.”
Mpho’s collega Joost Röselaers noemde Tutu zondagochtend ‘vrijmoedig in zijn denken, en tegelijkertijd loyaal aan het instituut kerk’. Theoloog Röselaers studeerde af op de waarheids- en verzoeningscommissie die Tutu opzette om het apartheidsverleden te verwerken. Geïnspireerd door Tutu probeert Röselaers samen met oud-politica Kathleen Ferrier een soortgelijke commissie in Nederland in te stellen rond het slavernijverleden.
Röselaers sprak Tutu één keer. “Ontwapenend, geestig, theatraal ook,” zo beschrijft hij de oud-aartsbisschop, die volgens hem altijd de randen opzocht van wat er in de Anglicaanse kerk nog kon.

Bron: dagblad Trouw

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.