feb
13
2020

Multicultureel rouwen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het Culinair Erfgoed Centrum is op zoek naar culinaire tradities rondom het multicultureel rouwen. Het CEC maakt een boek over de culinaire tradities rond om het multiculturele rouwen in Nederland.
Nederland heeft vele multiculturele groepen in alle provincies, maar wat weten wij van tradities en rituelen van al deze multiculturele groepen? Wat zijn de gebruiken als een van hun dierbare gaan overlijden. Hoe kunnen wij als buren helpen, zodat zij de tijd krijgen om te rouwen? Door het bijvoorbeeld zorgen voor een pannetje soep te brengen, krijgt de familietijd om te rouwen.
Het CEC zoekt naar tradities en rituelen. Wat wordt gegeten als een van je dierbare is overleden, voor, tijdens en na het overlijden? Omgaan met de dood is alle culturen van alle tijden. Hoe kunnen wij helpen, om met respect rouwgewoonten te respecteren? Wordt het een plakje cake of is het een krakeling bij het bakje troost?
Werd nog een aantal jaren geleden aan kinderen nog verteld: “Oma of opa komt niet meer terug,” nu is een mentaliteitsverandering ontstaan. De aandacht van rouwverwerking neemt toe, een grotere openheid ontstaat. Steeds meer mensen sterven thuis en rituelen maak je niet, die neem je mee van huis uit.
CEC ontvangt graag een reactie op de vraag ‘Wat zijn Uw culinaire tradities rondom het rouwen?’ Tevens is dit centrum op zoek naar rouwkaarten, om deze als papierpulp tot een nieuw boekje over het rouwen te laten drukken.
Het Culinair Erfgoed Centrum is per mail en per telefoon bereikbaar via culinairerfgoedcentrum@gmail.com en 0683272405.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.