feb
16
2022

Muurschilderingen WO-I

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De muurschilderingen uit de Eerste Wereldoorlog die afgelopen jaar bij een verbouwing zijn aangetroffen in de voormalige Damstrashop aan de Havenstraat in Bakhuizen zijn voor de laatste keer getoond aan een groep belangstellenden.
Op uitnodiging van Kees Bangma uit Dokkum en de werkgroep Bakhuizen van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân was een delegatie van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België en van het Koninklijk Legermuseum in Brussel hiervoor naar Friesland gekomen. Hoewel 1 februari de deadline was om de tekeningen te bekijken, waren de eigenaren, de familie Van Hes, toch bereid gevonden het gebouw nog eenmaal open te stellen voordat de schilderingen definitief achter een beschermende voorzetwand verdwijnen.
De leden van de Belgische delegatie en andere genodigden waren onder de indruk van de kwaliteit van de kunstwerken. De Belgische experts konden aan de hand van de grootste afbeelding en de tijd waarin deze is gemaakt, concluderen dat het geen gebeurtenis betreft dat daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, maar een impressie van gevechtshandelingen geeft.
Na het bezoek aan de wandschilderingen gaf Kees Bangma uit Dokkum, auteur van het boek Ver van het front? Friesland en de Friezen in de eerste wereldoorlog in de achterzaal van café Licorne een presentatie, waarin hij de geschiedenis achter het verblijf van de Belgische geïnterneerden in Gaasterland uiteenzette.
Bangma is bezig met de voorbereiding van een boek hierover, omdat hij veel informatie over het Interneringsdepot Gaasterland gevonden, dat niet in zijn vorige boek is opgenomen.
Na de presentatie maakte de Belgische delegatie van de gelegenheid gebruik een krans te leggen bij het Belgen-monument op het kerkhof in Bakhuizen. Met dit monument, worden de in Gaasterland overleden geïnterneerde Belgen herdacht, die tijdens hun internering in de Eerste Wereldoorlog hier zijn overleden en waarvan de meesten in Bakhuizen zijn begraven. Bij de plechtigheid was er ook doedelzakmuziek van een lid van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België, die gekleed ging in een Schots kostuum.

Kranslegging
De kranslegging zelf vond plaats door de voorzitter van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België, Leon de Turck en gebeurde in aanwezigheid van onder andere het bestuur en leden van de Stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân en vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Eventuele reacties kunnen worden gestuurd naar henk [at] geschiedenisgaasterland.nl. Bellen kan ook: 06-27064569.

Bron: Balkster Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.