feb
04
2017

Muurtje hier, muurtje daar

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De nieuwe president van Amerika, Donald Trump, heeft een merkwaardig voorstel. Sterker nog, het voorstel wordt al steeds concreter: op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico wordt een muur gebouwd. Op deze manier wil Trump de illegale migratie stopzetten. De rekening voor deze muur wordt naar president Enrique Peña Nieto gestuurd.
Bij het horen van dit plan, dacht ik aan het liedje Muren van Willemijn Smeets. Dit liedje staat op de cd WIE, een muzikale verwerking van Kamp Vught, het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het door nazi-Duitsland geannexeerde gebied. Ook zijn onder meer Stef Bos (Daarom zijn wij vrij), Ernst Jansz & Jimi Bellmartin (Barak 23) en Gerard van Maasakkers (Wie en Kamp Vught) te horen op deze cd.
In Muren zingt Smeets onder meer:

En we blijven maar bouwen muurtje hier muurtje daar
zo houden we iedereen mooi uit elkaar
en gaan ergens mensen als beesten te keer
dan zetten we daar toch een nieuw muurtje neer

Dit is dus wat de 45e president van Amerika voor ogen heeft. Een muur om alles overzichtelijk te houden. Ieder zijn eigen plek, en iedereen moet daar ook maar blijven. Een menselijke reflex, dat overal gebeurt, al dan niet met een fysieke muur. We kennen het van de rassenscheiding in Amerika, de apartheid in Zuid-Afrika, de Muur in Berlijn (The Wall werd opgevoerd op het niemandsland tussen Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor, na De Wende), en zo voort.
Is dit iets waar we ons zorgen over moeten maken? Zorgen is misschien een te groot woord, maar muren moeten we niet opwerpen. Als de muren er niet staan, moeten we ze niet opbouwen. Tegelijk moeten we ook hoopvol zijn. Want al die muren, fysiek of niet, hebben twee dingen met elkaar gemeen.
De eerste overeenkomst is dat ze bestaan. Nogal logisch, natuurlijk, maar wel goed om te beseffen. De tweede verwantschap is dat al deze muren zijn afgebroken – of hun functie verliezen, waarna het een toeristische trekpleister wordt. En dat is het hoopvolle: er is altijd een einde aan verdeeldheid.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.