dec
24
2018

Mysterie

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Mijn Advent bestaat sinds jaar en dag uit het lezen van Het mysterie van Jostein Gaarder. In het boek zijn Joachim en zijn vader op zoek naar een adventskalender. Bij de plaatselijke boekhandelaar vinden ze zo’n kalender, gemaakt door Johannes, een man die rozen verkoopt op de markt. Achter elk luikje zit een papiertje, waarop het verhaal wordt vertelt van Elisabet Hansen.
Dit meisje verdween plotseling, toen ze met haar moeder kerstinkopen aan het doen was. Zij rende achter een schaapje aan, dat niet meer tegen het gerinkel in de winkels kon. Vervolgens ontstaat een verhaal, waarbij Elisabeth en het schaapje een reis maken van Oslo naar Bethlehem. Behalve de geografische reis, maakt Elisabeth ook een reis door de tijd. Zo komt zij aan bij de stal in het jaar 0, het moment dat Jezus wordt geboren.
Tegelijk is er dat verhaal rondom marktkoopman Johannes en zijn zoektocht naar zijn Elisabeth. Is dat meisje hetzelfde als uit de adventskalender? En hoe verhouden die twee zich tot elkaar?
Gaarder is een meester om op een eenvoudige manier filosofie aan de man te brengen. Of beter: aan het kind. De auteur studeerde filosofie, theologie en literatuur aan de Universiteit van Oslo. In 1991 verscheen zijn werk De wereld van Sofie, alom geprezen.
Met Gaarder kom ik de Adventsperiode wel door.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.