jan
10
2018

Naam

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Omdat het toch enorm interessant blijft, ook nu maar weer een lijstje met namen. Zoals die van Jan Rab, voetballer van beroep. Niet omdat dit nou een hele bijzondere naam is. Wel omdat het fonetisch overeenkomt met een boek van Yvonne Keuls. Zij kwam in 1977 met het toneelstuk Jan Rap en z’n maat, over het wel en wee van de bewoners en personeelsleden van een opvanghuis voor dakloze jongeren.
Twaalf jaar later maakte Ine Schenkkan een film van dit boek. Schenkkan (mooie naam ook!) schreef het scenario en deed de regie voor de verfilming van het toneelstuk. Acteur, regisseur en schrijver Edwin de Vries nam de rol van Tymen op zich. Jack Spijkerman van Kopspijkers zien we als Koen. Jaloe Maat is Ali in de film.
Jaloe Maat is ook de echtgenote van Doe Maar-frontman Ernst Jansz en moeder van zijn twee kinderen. Jaloe zingt ook de tweede stem in het nummer Isis op De Overkant, Jansz’ eerste solo-album.
Adriaan Willem Hendrik (Jany) van der Veen. In mijn Beerze-tijd heb ik samengewerkt met een Jani. Dat was een meisje. Je zoon dus Jany noemen, dat kan dus blijkbaar ook. Net als Tiny of Kim, namen die vooral aan meisjes worden gegeven, maar er zijn ook jongens die met zulke namen rondlopen.
Louse Wies Sija Anne Lilly Berte (Lousewies) van der Laan. Zij liet het tweede kabinet-Balkenende struikelen.
Boelhouwer van Wouwe. Uit dezelfde categorie als Faber Heeresma: een achternaam als voornaam.
Martinus Josephus Henrica (Mart) van de Ven. Vanwege Henrica, een meisjesnaam.
Johannes Bartholomaeus (Jan) Waaijer. Bartholomeüs was één van de twaalf leerlingen van Jezus.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.