okt
14
2016

Naamswijziging

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het nieuws dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur heeft gekregen, resulteert in paginagrote verhalen in vrijwel elke ochtendkrant. In alle commentaren wordt hardop afgevraagd of een liedjesschrijver wel zo’n prestigieuze prijs mag krijgen. Maar dat hoort bij het vergeven van deze oorkonde, praten over de geldigheid er van.
Waar ik een beetje jeuk van krijg, zijn de opmerkingen over de officiële naam van Bob Dylan. Inderdaad is hij in mei 1941 geboren als Robert Allen Zimmerman. In de joodse gemeenschap waar de ouders van Dylan deel van uit maakten, werd de jongen ingeschreven als Shabtai Zisl ben Avraham – merkwaardig, als je de naam vertaalt, krijg je iets als ‘zoete rust, zoon van Abraham’. Maar dat is voer voor Dylanologen.
Toen Dylan begin jaren zestig in Greenwich Village, New York, actief was, gebruikte hij tal van pseudoniemen. Wat te denken van Elston Gunnn en Blind Boy Grun. Maar inderdaad, ‘Bob Dylan’ gebruikte ‘Zimmy’ ook als pseudoniem. De keuze voor deze laatste naam, is deels een eerbetoon aan de Welshe dichter Dylan Thomas – gedeeltelijk.
Het verhaal over deze schuilnaam schrijft Dylan in het eerste deel van zijn autobiografie, Chronicles, Vol. 1. In die dagen was er een saxofonist met de naam Robert Allyn actief. Een naam die vrijwel overeenkomt met Dylan’s voornamen, Robert Allen. Die Griekse y vond de jonge Bob een stevige letter, mooi genoeg om over te nemen. Maar ‘Robert Allyn’ was als naam al bezet – reden dus om te buurten bij andere namen.
Eén van die andere namen was die van Dylan Thomas. Een mooie subtiele woordspeling tussen ‘Allyn’, ‘Dylan’ en ‘Robert Allen’. Een nieuwe naam was geboren. En zo toog Robert Allen Zimmerman in augustus 1962 met manager Albert Grossman naar een rechtbank in Minnesota om de naam ‘Robert Allen Zimmerman’ te vervangen door ‘Robert (Bob) Dylan’.
“Bob Dylan” is dus geen pseudoniem, maar de naam van een artiest, die geboren werd met de naam Robert Allen Zimmerman.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.