dec
17
2015

Namen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Sommige (voor)namen blijven bijzonder. Zeker bij katholieke families is dat duidelijk zichtbaar. Jongens en mannen hebben vaak meerdere voorletters, waaronder de M van Maria. Een duidelijke verwijzing naar de moeder van Jezus, een eerbetoon aan de Moeder Gods. Helemaal mooi maakt Nout Wellink het, met in zijn paspoort de voornamen Arnout Henricus Elisabeth Maria. Wat een geluk moet hij ervaren als hij in zijn paspoort kijkt. Als hoge functionaris van een Chinese staatsbank, zal hij regelmatig zijn paspoort tevoorschijn moeten toveren.
Of wat te denken van namen als Sweder Jan Gijsbert baron van Wijnbergen (vanwege ‘Sweder’ en ‘baron’), lid van het geslacht Van Wijnbergen (ook: Van Wijnbergen tot Bussloo). Ook een adelijke titel wordt vermeld in het paspoort. Afhankelijk van het soort titel, staat het vooraan (jonkheer of -vrouw) of tussen de voornamen en achternaam (zoals bij ‘baron’).
Je hoeft niet van adel te zijn om mooie of bijzondere namen te dragen. Wat te denken van bijvoorbeeld de familie Heeresma. Vader Heeresma was de theoloog Heere Heeresma, godsdienstleraar en hoofdredacteur van het maandblad De Flambouw; zijn zonen luisterden naar de volle namen Simon Heere (roepnaam Heere) Heeresma, Faber Johannes (roepnaam Faber) Heeresma en Marcus Aurelius (roepnaam Marcus) Heeresma.
En dan nog de dubbele namen. Zoals hockeyer Taeke Taekema bijvoorbeeld, geboren als Taeke Wiebe Doekes Taekema. Of Tweede Kamerlid namens D66 Sjoerd Sjoerdsma, die als tweede naam Wiemer heeft meegekregen.
Als laatste de gebruikelijke voornamen bij al dan niet orthodoxe joden. Namen als Israël (soms opgedragen voor het nazi-regime), Meijer en Hartog. Deze namen klinken eerder als achternamen in onze oren, maar niets is minder maar.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.