apr
29
2018

Namen #6

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Ik heb wat met namen. Vooral de voornamen van bekende of onbekende mensen. Naamrijm is altijd een interessante. Taeke Taekema, Jan Jansen, Wessel Wessels. Dat soort namen. Maar ook mannen met vrouwennamen of vrouwen met mannennamen. Ook altijd wetenswaardig.
De naam Maria bij mannen is een klassieker. Vooral bij katholieke medelanders. De broers Van ’t Hek hebben bijvoorbeeld de naam van Jezus’ moeder in hun paspoort staan. De oud-hockeycoach en huidig radiopresentator Tom heet voluit Maria Thomas (Tom) van ’t Hek. Zijn broer is cabaretier en staat in de gemeenteadministratie als Joseph Jacobus Maria (Youp) van ’t Hek.
De beide mannen zijn geboren in Naarden. Dit is de stad waar de vertaling van Pieter Oussoren haar naam aan dankt. In de eerste editie van deze Bijbel zijn afbeeldingen opgenomen van 22 tongewelfschilderingen uit de Naardense Grote of Sint-Vituskerk. Maar ik vermoed zomaar dat de Hekjes hier niet zoveel waarde aan hechten.
Goed. Andere namen. Jan Anna August Leyers is de volledige naam van muzikant en journalist Jan Leyers, in Nederland bekend als presentator van Zomergasten 2012.
Thekla Simona Gelsomina Reuten is actrice.
Rudolphus Henricus Cornelis Ragas is de broer van Bastiaan. In vroeger jaren werd hij Rufy genoemd, later werd dit Roef. Mooie naam, Roef.
Zomaar weer een lijstje.
Omdat het kan.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.