nov
19
2020

Namen en Nummers

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In de synagoge in Groningen worden in mei volgend jaar naambordjes gelegd voor Joodse oorlogsslachtoffers uit de Herewegbuurt in Groningen. Dit gebeurt op initiatief van fotograaf Robert Mulder uit Groningen.
Robert Mulder fotografeerde de afgelopen decennia het wel en wee van de Joodse gemeenschap in de stad Groningen. Dit bracht hem op het spoor van adressen van de vooroorlogse Joodse bewoners van de Anna Paulownastraat, waar hij ook zelf woont.
Zo ontstond het idee om een overzicht te maken van alle Joden die in de Herewegbuurt woonden en zijn weggevoerd en vermoord. Het gaat om Joodse bewoners van de Anna Paulownastraat, 2e Willemstraat, J.A. Feithstraat, Verlengde J.A. Feithstraat, Verlengde Oosterweg, Hereweg, Rabenhauptstraat en Hovenstraat.

Stratenplan met 119 namen
Op zoek naar een manier om bijvoorbeeld rond 4 mei te kunnen vertellen over de drama’s die zich in de Tweede Wereldoorlog in deze woningen hebben afgespeeld, stuitte hij op het Amsterdamse project Namen en Nummers. Hierin maakten bewoners van de Oosterparkbuurt in Amsterdam naambordjes voor vermoorde Joodse buurtgenoten die vervolgens op straat op een plattegrond werden gelegd.

Naambordje adopteren
Buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen een naam adopteren en een bordje maken. Een eerste oproep voor deelname heeft tot een reactie geleid van een kleinzoon van Max Roeper, een gerespecteerde arts en chirurg die aan de Hereweg 110 woonde.
Hoewel de Duitsers Joodse artsen hadden verboden hun vak uit te oefenen, werkte Roeper door. Hij werd echter verraden door een patiënt van hem, een NSB’er.
De kleinzoon heeft zijn grootvader inmiddels geadopteerd voor Namen en Nummers. Ook heeft hij 8mm-familiefilmpjes gedigitaliseerd. Deze filmpjes worden in mei in de synagoge vertoond.
Belangstellenden voor de adoptie van een naam kunnen zich per e-mail (info[at]robertmulder.nl) aanmelden bij Robert Mulder.

Bron: Groninger Gezinsbode

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.