apr
09
2019

Nashville Skyline

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De lp Nashville Skyline van Bob Dylan ziet vandaag Abraham: de plaat verscheen 9 april 1969 en was Dylans negende studioalbum. De tijd tussen voorganger John Wesley Harding en Nashville Skyline was veertien maanden: dat is nog eens een andere tijdspanne dan de vergelijkbare periode halverwege de jaren zestig, toen Dylan liefst drie albums (waaronder dubbelaar Blonde On Blonde) opnam.
Het is een bekend verschijnsel onder fans en/of biografen: de gelauwerde artiest in kwestie is in zijn eentje verantwoordelijk voor ontwikkelingen in de wereld- of muziekgeschiedenis. Het doorknippen van het IJzeren Gordijn, dat decennialang Europa in tweeën sneed, wordt aan de Britse rockband Queen toegewezen. Het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika is het persoonlijke werk van Paul Simon en zijn album Graceland.
En het ontstaan van de zogenaamde stroming countryfolk is een uitvinding van Bob Dylan en zijn Nashville Skyline. Met dit album zou de zanger de country met de rockmuziek vermengen, zoals hij eerder al met Bringing It All Back Home de folk met rock had samengevoegd. De aanwezigheid van Johnny Cash, met wie Dylan het duet Girl From The North Country zong en die de liner notes voor het album verzorgde, gaf het album de nodige country-schwung. Net als die pedal steel van Pete Drake.
Het is maar de vraag in hoeverre Dylan in zijn eentje verantwoordelijk kan worden gehouden voor deze muziekstroming. Ook iemand als Cash husselde verschillende stijlen tot iets nieuws. Wat ook geldt voor de vrienden van The Band. Daar komt bij dat Dylan het niet eens ging (en gaat) om de muziekstromen of om het samenvoegen van stijlen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de hoes van Nashville Skyline: op de hoesflap ontbreekt zowel de naam als albumtitel. Daarvoor dien je je de achterkant te bekijken.
Wat een leitmotif is in Dylans rijke oeuvre is het continue afstand nemen van zijn eigen fans. Nashville Skyline is daar het volgende hoofdstuk in, na eerder al de overstap naar elektrisch versterkte muziek en -inhoudelijk- meer liefdesliedjes en religieuzer getint materiaal, in plaats van folk of protest.

Bron: Classic Rock Mag

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.