jun
13
2019

Nederlanders

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Bob Dylan heeft een nauwe relatie met Duitsland. Elke keer als de bard de Atlantische Oceaan oversteekt voor concerten in Europa, doet hij Duitsland aan voor een aantal optredens. Over ruim een week begint een tweede reeks met shows in Europa, waarbij zes avonden voor Duits publiek is ingeruimd. Nederland slaat Dylan deze tour over, hoewel het wel in de lijn van de verwachting lag dat hij naar ons land zou komen.
Op internet staan sites met de concertagenda van de troubadour, gevolgd met de setlisten van de voorgaande shows. Zo is een patroon te ontdekken: sinds 2003 is Dylan elk tweede kalenderjaar in Nederland geweest voor optredens. Dit jaar doorbreekt hij die cyclus, waardoor de meest doorgewinterde fans moeten afreizen naar de Duitse speelsteden.
Desalniettemin heeft Dylan in de Lage Landen een harde kern met volgers. Tom Willems bijvoorbeeld, van het immer zorgvuldige blog Bob Dylan in (het) Nederland(s). Maar ook de gepensioneerde huisarts Arie de Reus uit Eefde. Hij wordt onder meer genoemd bij de box Touble No More, aflevering 13 uit de Bootleg Series: “A great deal of the ephemera included in this package would not be possible without the gracious assistance of the following.”
Ephemera, ik heb het even moeten opzoeken wat dit woord betekent. Het woordenboek vertaalt het als volgt: “1: ééndagsvlieg, efemeride; 2 efemera”. Als je wat verder struint rondom dit woord, heeft het ook iets met sterrenkunde te maken. Je zou dus kunnen zeggen dat dit woord te maken heeft met iets dat snel opvlamt, kort te zien is om vervolgens even snel weer af te taaien.
Twee edities eerder, bij Another Self Portrait, verzorgde Arie de Reus de “additional research”.
Een andere Nederlander is Jeroen van der Meer, product manager. Volgens zijn LinkedIn-pagina is Van der Meer Senior Director Marketing Legacy Recordings at Sony Music Entertainment, het moederbedrijf van Columbia Records. Ook bij de vorige aflevering van de Bootleg Series, The Cutting Edge, was Van der Meer betrokken als product manager. Tussen 1985 en 1991 studeerde hij Economie aan de Universiteit van Amsterdam.
In Rolling Thunder Revue, de film van Martin Scorsese die deze week in première is gegaan op Netflix, voert de regisseur het fictieve personage Stefan van Dorp op, die tijdens deze tournee filmopnames heeft gemaakt. Leuk detail, die Vèn Dorp. Misschien een verbastering naar Barend & Van Dorp, de eerste late night-talkshowhosts van Nederland?
Natuurlijk hebben de afwezigheid van Nederlandse optredens en het noemen van medelanders in de boxen niets met elkaar te maken. Of het moeten versterkende redenen zijn om muziek van de zanger weer uit de kast te trekken en te luisteren.
Maar dat deed ik toch al.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.