dec
28
2013

Neerlands Hoop in Bange Dagen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Onlangs kocht ik bij Wobbe, mijn hofleverancier op muziekgebied, een plaat. Een ouderwetse, voor een paar euro. Niet een nieuwerwetse, die je tegenwoordig via Music On Vinyl kunt krijgen. Of een elpeeversie van een cd. Nee, een elpee van vroeger dagen.
Het was een oranje uitvoering. Neerlands Hoop in Bange Dagen – Plankenkoorts. Een album van Freek de Jonge en Bram Vermeulen, die in de jaren zestig en zeventig geëngageerde cabaretiers waren. Wat mij over de streep haalde, was dat op dit album het nummer Opa staat. Ik ken dit lied in de uitvoering van Acda & de Munnik.
Wat me ook over de streep haalde, was dat ik nu een Bram-ding had waarmee ik Vermeulen een beetje kon vangen. Ik heb van hem al een verzamel-cd (Tijdloos), een reguliere cd (Tijd/Vrije Tijd) en een boek (Vriend & Vijand). En nu dus een Neerlands Hoop-relikwie.
Op de achterkant van de hoes zit rechtsboven een klein stickertje. Ik lees drie namen en een jaartal: Ewald, Ina, Britt, 04-05-81. Wat het betekent, weet ik vanzelfsprekend niet. Maar ik vermoed dat dit een jong gezin is, Ewald en Ina met hun dochter Britt. Misschien kochten zij de plaat op 4 mei 1981. Of kregen zij deze cadeau toen Britt 4 mei 1981 werd geboren.
De binnenhoes, waar de zwarte schijf in zit, heeft op de achterkant een stempel. Een deel van de stempel is afwezig, vermoedelijk door een papiertje dat tussen de stempel en de hoes zat. Ik herken het woord ‘anneke’ (deel van een langere naam), een onleesbare straatnaam (met ‘weg’ te herkennen, evenals het huisnummer 13), en de postcode en een telefoonnummer.
Eerst maar zoeken op het telefoonnummer. Dat levert niets op, behalve wat Scandinavische vermeldingen op Google. Dan maar via de postcode. Dat levert wel geschikte gegevens op. Waaronder informatie via het kadaster, wat me leert dat het pand in een redelijk normale wijk staat.
Google leert me ook dat in dit pand een modezaak is geopend, Witteveen. Voor al uw kleding. Maar of Witteveen ook een link heeft met ‘anneke’, haal ik hier niet uit.
Op de achterkant van de binnenhoes staat een tekst, met hand geschreven. Het is te mooi om achterwege te laten.
‘Omdat ik tegenwoordig zo weinig langskom, lijkt het net of ik plankenkoorts heb. In dit geval is dit zeker niet zo. Iemand in Utrecht kwam er voor een kopie mee aanzetten. Binnenkort Freek weer in de stad….. dus nog even genieten van het oude werk alvorens in jullie linnenkast te verdwijnen met de gedachte aan Carré-plaatsen…
Voor Ewald, Ina en Britt van Han. 4-5-81.’
De grote vraag is natuurlijk hoe Plankenkoorts via de linnenkast van het Utrechtse gezin in Leeuwarden is gekomen. En hoe de relatie was tussen Han en Ewald, Ina en Britt. Misschien is het geen toeval dat dit kort handgeschreven berichtje gevonden is in een elpee van Bram en Freek. Niet vanwege de Plankenkoorts. Wel vanwege de groepsnaam.
Neerlands Hoop in Bange Dagen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.