jan
30
2018

Nico ter Linden overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Afgelopen zondag is dominee Nico ter Linden overleden. Hij is 81 jaar geworden. Al geruime tijd was hij ernstig ziek. Behalve predikant, is Ter Linden ook bekend geworden als schrijver en columnist in dagblad Trouw. Als schrijver maakte hij naam met zijn zesdelige boekenserie Het Verhaal Gaat…, waarin hij de Bijbel opnieuw vertelt.
Om zijn uitleg van de bijbel is hij uitgemaakt voor een ketter en de antichrist, “en dat was niet altijd even lollig”. “Wat we theologisch al ruim een eeuw weten, komt nog steeds niet, of gebrekkig, op de kansels door.” Hij vond zichzelf geen revolutionair die het het oude, vertrouwde geloof bij het vuil zet. “Mijn theologie is mainstream-theologie en ik doe een bescheiden poging de stagnerende geloofsoverdracht – tot op zekere hoogte een taalkwestie – uit het slop te halen.”
Een bekende uitspraak van Nico ter Linden is ‘Het is wel waar, maar het is niet echt gebeurd’. Deze beoordeling slaat op de Bijbel. Een boek dat wel waar is, maar geen historisch verhaal of een geschiedenisles is.
In mijn kast staat de serie Het Verhaal Gaat…, evenals zijn boekje En Dan Nog Dit, naast zijn essay over Willem Elsschot (die Vlaamse dichter over ‘het huwelijk’, waar “tussen droom en daad wetten in de weg en praktische bezwaren staan”). Niet dat ik het eens ben met Ter Lindens theologie. Zijn visie op God is nogal horizontaal. Maar wel vanwege zijn nauwe betrokkenheid op de maatschappij, gedreven door dat horizontale geloof.
Nico is de jongere broer van Carel ter Linden, de hofpredikant die het huwelijk van toenmalig kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta leidde. Ook verzorgde Carel de uitvaartdiensten van prins Claus (2002) en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (2004) in Delft en van prins Friso in Lage Vuursche.
Nico Marius Adriaan ter Linden wordt zaterdag vanuit ‘zijn’ Westerkerk begraven.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.