feb
28
2022

Nieuw perspectief voor Oekraïne

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Oekraïne is geen veilig land meer, dat zeggen Gert-Jan Segers en Yaroslava Tymts. De CU-leider kwam maandag naar Leeuwarden om te praten met Tymts, die volgens de IND nog altijd terug moet naar Oekraïne.
Nog steeds is Oekraïne veilig volgens de immigratiedienst. “Eerlijk gezegd is er niet veel veranderd in mijn situatie,” vertelt Tymts. “Zeven jaar geleden zijn we gevlucht en zijn nu zes jaar in Nederland. Al die jaren horen we van de IND dat we niet in Nederland mogen blijven.”

‘Veilig’
“Ze geven ons gelijk dat we niet naar de Krim kunnen, maar zeggen dat we wel naar een ander deel in Oekraïne kunnen. We hebben geen paspoorten, maar alsnog zegt de IND dat Oekraïne een veilig land is en we terug kunnen.”
“Het is een hele bijzondere situatie van iemand die al heel lang in onzekerheid zit,” vat Segers – opgegroeid in Leeuwarden – samen. Hij kwam maandag op uitnodiging van Tymts naar het Beyers Naudé. “Ik wil dat er zekerheid komt, ik hoop dat er in de nieuwe omstandigheden perspectief komt.”

Kamervragen
“Oekraïne is geen veilig land, dat is evident,” zo zegt Seegers. Tymts is het daar roerend mee eens: “Het is te gek voor woorden wat er allemaal gebeurt. Ik ben blij dat er organisaties zijn als UNICEF die mensen die vluchten. Ik weet zelf hoe het is, dat wens je niemand toe.”
Segers heeft toegezegd dat hij Kamervragen gaat stellen over de situatie. “Het lijkt me dat je daar op een nieuwe manier naar moet kijken, dat wil ik de staatssecretaris vragen.”
Tymts is daar blij mee, vertelt ze. “Hij heeft gezegd dat hij er werk van gaat maken, daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.