jul
13
2018

Nieuwe info in zaak-Emmett Till

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het onderzoek naar de zaak van de 14-jarige Emmett Till wordt weer geopend omdat er nieuwe informatie is. Het is onduidelijk om welke informatie het gaat, maar in een boek dat vorig jaar werd gepubliceerd (The Blood of Emmett Till van Timothy B. Tyson) geeft de vrouw die Till beschuldigde toe dat ze heeft gelogen over wat hij in 1955 gedaan zou hebben.
De moord was een vergeldingsactie, omdat de zwarte Till vermoedelijk met een witte vrouw had geflirt. Reden genoeg allemaal om de puber om het leven te brengen.
Dit nieuws zou mij niet zozeer getroffen hebben, als mijn held Bob Dylan hier niet een lied over gemaakt had. Dylans eigen versie verscheen pas in 2010 op The Witmark Demos, aflevering 9 uit zijn Bootleg Series. Maar toen hadden onder meer Joan Baez en het kwartet Coulson-Dean-McGuinnes-Flint al een eigen opname uitgebracht.
This song is just a reminder to remind your fellow man, That this kind of thing still lives today in that ghost-robed Ku Klux Klan, zingt Dylan, zich beseffend dat hij met dit lied Emmett Till niet meer tot leven brengt. Hoewel, niet meer tot leven? Een naam maakt iemand weer levend, wordt wel gezegd. En ‘dood ben ik pas, als jij mij bent vergeten’.
Dit lied is Dylan’s aandeel in de opdracht ‘Opdat wij niet vergeten’. Wat wij niet moeten vergeten, is waar wij toe in staat zijn. Toen, in 1955. Maar net zo goed nu. Niets menselijks is ons vreemd.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.