feb
07
2018

Nine Inch Nails

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Amerikaanse band Nine Inch Nails komt woensdag 27 juni naar Nederland. De mannen geven dan een optreden in AFAS Live, de voormalige Heineken Music Hall. De kaartverkoop begint vrijdag om 10.00 uur.
Ik ben geen fan van Nine Inch Nails. Het nieuws zou daarom gemakkelijk aan mij voorbij kunnen gaan, ware het niet dat ik de bandnaam wel ergens van ken. Of eigenlijk niet zozeer de band zelf, maar wel als leverancier voor een prachtig nummer van Johnny Cash.
Want toen J.R. Cash zijn laatste jaren beleefde, dook hij de studio in met Rick Rubin. Onder diens auspiciën nam Cash nummers van anderen op, die hij zelf erg mooi vond. Die American Recordings, genoemd naar het platenlabel, waren doorgaans met enkel een gitaar of piano als begeleiding. Lang niet altijd, maar het ging bij deze opnames om een zo puur mogelijke weergave van het nummer.
Eén van die covers is Hurt van Nine Inch Nails, geschreven door Trent Reznor, naar aanleiding van zijn heroïneverslaving en de pijn die hij daarmee zichzelf en anderen toebrengt. Reznor was in eerste instantie niet enthousiast over Cash’ versie; hij begon de versie van Cash echter te waarderen zodra hij de prachtige videoclip zag.
Kort na de opnames overlijdt zijn vrouw June aan complicaties na een hartoperatie. Johnny Cash, in diepe rouw, overlijdt zelf 3 maanden later op 12 september 2003. En zo is het dus gekomen, dat vooral de Grammy-winnende clip een stervende oude man toont.
En niet veel later treedt Bob Dylan op in de toen nog Heineken Music Hall, twee avonden. Met een schitterende uitvoering van Girl From The North Country. En de hele tournee stond Every Grain Of Sand (“I am hanging in the balance of a perfect, finished plan”) op de speellijst.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.