feb
18
2016

Niveaus eindexamen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) heeft bedacht om leerlingen op een hoger niveau eindexamen te laten doen, mits ze goed zijn in dit vak. Het past natuurlijk volledig de ideologie van de VVD-bewindspersoon, om excellente leerlingen (net als excellente scholen) te stimuleren in hun goede gedrag. Wat je ruimschoots beheerst, moet ook ruimschoots getoetst worden. Inzetten op je talenten, je kwaliteiten, je gaven.
Kun je hier tegen zijn? Kun je weigeren om mensen niét in te zetten in hun kracht? Nee, natuurlijk niet. Stimuleren is het nieuwe leren. Als je ergens geïnteresseerd in bent, ga je er voor. En dan kun je best een stapje harder, want je bent er intrinsiek voor gemotiveerd. Maar wat ik niet snap, is hoe het plan van Dekker nu zo wordt omarmt.
Een paar maanden geleden kwam de VVD’er met een vergelijkbaar maar uitgebreider plan. Naast het eindexamen op een hoger niveau voor een goed vak, zou je een slechter vak op een lager niveau moeten kunnen afronden tijdens je schoolcarrière. Dat plan werd de grond in geboord. Want dat moest niet kunnen. Je moet wel op niveau blijven.
Ik houd het soms ook niet meer bij, hoor. Al die proefballonnetjes van de kabinetsleden.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.