okt
14
2018

Nobelcomité-lid moet opstappen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het comité dat de Nobelprijs voor de Literatuur toekent heeft een van de leden gevraagd vrijwillig op te stappen. Het gaat om Katarina Frostenson, de echtgenote van de voor verkrachting veroordeelde Jean-Claude Arnault.
De permanente secretaris van de Zweedse Academie zei dat de leden unaniem hebben besloten om aan Frostenson te vragen of ze wil vertrekken. Als zij weigert, wordt een nieuw onderzoek naar haar ingesteld. Dat zal zich dan richten op de vraag of ze de regels heeft overtreden. Een eerder onderzoek zou tekortkomingen hebben vertoond.
Arnault vormt de spil in een schandaal rond het comité. Een rechtbank veroordeelde hem deze maand tot twee jaar gevangenisstraf in een verkrachtingszaak. Het echtpaar is in de media ook in verband gebracht met het lekken van namen van Nobelprijs-winnaars. Die zou Frostenson hebben doorgespeeld aan haar echtgenoot.
Frostenson had zich eerder al teruggetrokken uit de commissie die de Nobelprijswinnaar kiest. Het comité hoopt dat met het vertrek van Frostenson het imago van de organisatie kan worden opgepoetst.
Door de ophef is de Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar niet uitgereikt.

Bron: Nu.nl

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.