okt
06
2017

Nobelprijs voor de Literatuur

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Elk jaar is het weer een spannende periode, de toekenning van de Nobelprijzen. Twee van de zes disciplines zijn bèta-wetenschappen: de natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde en de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie. De andere twee zijn minder strak, namelijk de Nobelprijs voor de Vrede en die van de Literatuur.
Misschien dat de Nobelprijs voor de Literatuur wel de meeste controverse oproept. Dat heeft immers voor een gedeelte ook met smaak te maken. Want hoe beoordeel je literatuur? Het is geen “harde” wetenschap zoals bijvoorbeeld scheikunde. Maar het isook een gebied waarop je geen vooruitgang boekt zoals bij de vrede.
Vorig jaar kreeg Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur. Dit jaar ging de prijs naar de Britse schrijver Kazuo Ishiguro. De NOS heeft een helder verhaal gemaakt over de toekenning van deze prijs. Los van hoe objectief zo’n prijs is, voor de auteur in kwestie is het een mooie PR-gelegenheid. En voor literatuur-liefhebbers een prima manier om met nieuwe boeken in aanraking te komen.
Ook in dit geval hanteer ik het adagium van Adriaan van Dis: praten over boeken is wat telt, of dat nu gebeurt aan de hand van een lijstje of toekenning van een prijs, is van ondergeschikt belang.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.