dec
10
2018

Nobelprijzen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is in Stockholm de ceremonie, waarbij de winnaars van de Nobelprijzen hun oorkonde en medaille krijgen uitgereikt. De prijs is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoekers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde en fysiologie of geneeskunde, auteurs die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de literatuur en voor personen en organisaties die belangrijk hebben bijgedragen aan de bevordering van de vrede.
De prijs voor de Vrede wordt toegekend door een comité van vijf leden van het Noorse parlement (het Nobelcomité). De andere prijzen worden toegekend door verschillende Zweedse wetenschappelijke instellingen. Dat de ceremonie vandaag is, is geen toeval. Het is zijn (overigens échte) sterfdatum.
In 1888 woonde Nobel in Parijs en las in een plaatselijke krant van 13 april dat hij was overleden (men verwarde Alfred met zijn broer Ludvig Nobel, die inderdaad pas gestorven was) en in zijn necrologie werd hij betiteld als de ‘handelaar in de dood’, die dankzij zijn uitvinding van dynamiet rijk werd van het oorlogsleed dat hij de mensheid aandeed.
Dat bericht had een grote invloed op hem wat hem aanzette om te proberen zijn naam te zuiveren. Hij veranderde uiteindelijk in 1895 zijn testament zo dat zijn nalatenschap gebruikt moest worden voor wat uiteindelijk de Nobelprijzen werden voor natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, letterkunde en de vrede.
Dit jaar wordt de Nobelprijs voor de Literatuur niet uitgereikt. Reden is het gedoe in de Academie. Een van de leden is de dichteres Katarina Frostenson. Haar man wordt ervan beschuldigd dat hij zeker achttien vrouwen seksueel heeft misbruikt, onder meer in gebouwen van de academie. Ook zou hij namen hebben gelekt van schrijvers die kans maakten op de Nobelprijs. Frostenson zelf zou geld van de academie hebben doorgesluisd naar de cultuurclub van haar man. Volgend jaar moeten twee Nobelprijzen voor de Literatuur worden uitgereikt.
Vorig jaar ging de Literatuur-prijs naar Kazuo Ishiguro, “die, in romans met een sterke emotionele kracht, de afgrond onder ons denkbeeldig gevoel van verbondenheid met de wereld heeft blootgelegd”. Twee jaar geleden kreeg Bob Dylan deze prestigieuze prijs, “voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie”.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.