sep
01
2018

Nobelprijzen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

John Ronald Reuel Tolkien, auteur van de indrukwekkende trilogie The Lord of the Rings, heeft nooit de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. In 2012 bleek uit de archieven van de Nobelprijs, dat Tolkien in 1961 was afgewezen voor de Nobelprijs voor Literatuur onder meer vanwege zijn “middelmatige vertelkunst” en “magere proza” (poor prose). Je zou je met terugwerkende kracht schamen.
Het boek is vertaald door Max Schuchart. Deze vertaling, die in 1957 voor het eerst verscheen, was de allereerste vertaling ter wereld van dit boek. Voor deze vertaling kreeg hij de Martinus Nijhoff Prijs. In 1996 heeft hij de Nederlandse vertaling herzien, waarna deze in 1997 werd uitgebracht.
Dat Tolkien nooit de prestigieuze prijs heeft gekregen, dat doet wel iets met je. Het toont op zijn minst aan dat de literatuur geen harde bèta-wetenschap is. Literatuur heeft veel meer met smaak en interpretatie te maken. De invloed is minder aan te wijzen dan bijvoorbeeld bij Economie of Natuurkunde.
Andersom gebeurt het ook. Dat in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur werd toegekend aan Bob Dylan, leverde ook een storm aan kritiek op. Een liedjeszanger, dat kan nooit Literatuur of Poëzie zijn. Het Nobelcomité besloot anders.
In 1961 ging de Literatuurprijs naar de Joegoslavische schrijver Ivo Andrić, “voor de epische kracht waarmee hij de thema’s volgde en het lot van de mensheid weergaf, onttrokken aan de geschiedenis van zijn land”. Een jaar later ging deze prijs naar John Steinbeck.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.