jun
07
2020

Nobelprocedure

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Drie jaar geleden leverde Bob Dylan zijn Nobel Lecture in. Hij deed dat met een ingesproken stuk tekst, waarin hij aangaf waar hij literair schatplichtig aan was. Door het nog net op tijd inleveren van die Nobel Lecture, ontving Dylan het bijbehorende ‘winnaarsbedrag’ van 820.000 euro in ontvangst te nemen.
Die Nobel Lecture is een vereiste om het bedrag van 1 miljoen kronen op je bankrekening bijgeschreven te krijgen. Je moet de versierselen ook komen ophalen, natuurlijk.
Dylan was zelf niet aanwezig bij de uitreiking van de Nobelprijzen van 2016. Hij had andere verplichtingen. Zijn grote vriendin Patti Smith was wel aanwezig, en zong namens en voor hem A Hard Rain’s a-Gonna Fall. De Amerikaanse ambassadeur las de Banquet Speech voor, die Dylan eigenlijk zelf had moeten houden bij het gala-banket.
Enfin.
Misschien lig het aan mij, maar ik heb nadien wel wat gemist. Ik heb niets gehoord of gelezen van Nobel Lectures van andere ‘winnaars’ (ben je wel een winnaar? Alsof het een sportwedstrijd is, zo’n Nobelprijs!).
Had ik die toespraken ergens moeten lezen? Waren die te zien, te horen, na te lezen? Werden die Lectures wél gehouden tijdens de reguliere uitreikingen van de versierselen?
Misschien doet het er niet toe. Wat er wel toe doet, is dat Dylan zo sympathiek is geweest om zijn Nobel Lecture ook in boekvorm uit te geven, bij Simon & Schuster. Dat is voor een boekenliefhebber als ik weer een blij moment.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.