okt
14
2018

Nooit meer eene nieuwe hiërarchie!

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Anderhalve week geleden was ik met mijn vader in Kampen. We waren daar voor het symposium over kerkrecht. De aanleiding voor dit symposium vormt de presentatie van twee boeken: Leon van den Broeke (ed.), De collectioneur. De kerkrechtelijke nalatenschap van D. Deddens in de Deddens Kerkrecht Serie bij uitgeverij Summum Academics/Brevier te Kampen, en Leon van den Broeke en George Harinck (red.), Nooit meer eene nieuwe hiërarchie. De kerkrechtelijke nalatenschap van F.L. Rutgers in de Adchartasreeks bij uitgeverij Vuurbaak te Hilversum.
De bundel over Rutgers heb ik inmiddels gelezen. Ik heb wel wat met Rutgers. We delen dezelfde voornamen. In de bundel gaat het wel ergens over. Want hoe zie je de kerk van Christus? En hoe geef je dat dan vervolgens juridisch vorm? Is elke plaatselijke kerk het volledige lichaam van Christus en zijn classes en synoden dus dienstbaar aan die plaatselijke kerk? Of wordt de kerk juist van bovenaf geregeerd?
Maar het is ook een juridische bundel. Dat luistert altijd nauw, zulke discussies en het nadenken over dit soort vraagstukken. Rutgers dacht hierover na, als rechterhand van de gereformeerde visionair Abraham Kuyper. Beiden streden ze tegen het overheersende karakter van de generale synode. Nooit meer een nieuwe hiërarchie was hun uitgangspunt.
En daarin hebben ze het ook theologisch goed bedacht.
Maar dat voor een andere gelegenheid.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.