nov
26
2018

Novice

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Ik kom nog wel eens in een klooster. Wie zich aanmeldt om monnik te worden, begint eerst een traject als novice. Je maakt dan een proeftijd door, alvorens het klooster in te treden. Voor het noviciaat staat in principe een jaar. Behalve de proeftijd heet vaak ook het klooster waar de novicen verblijven noviciaat. Kloosterregels als de Regel van Benedictus bevatten veelal bepalingen over de gang van zaken tijdens het noviciaat.
Novice is ook een plaats in de Amerikaanse staat Texas. Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 142. In 2006 is het aantal inwoners door het United States Census Bureau geschat op 137. De Amerikanen hebben meer oog voor mooie plaatsnamen, overigens.
Zo is in dezelfde staat Texas een dorp met de naam Sweet Home. Het schrijversduo Bril & Van Weelden vertrok in 1991 afzonderlijk van elkaar naar dit dorpje. Martin Bril en Dirk van Weelden schreven er het boekje Home Sweet Home – Bril & Van Weelden onderweg naar een nieuwe eeuw over. Het boekje, in een oplage van 850 exemplaren, werd ter gelegenheid van de jaarwisseling 1991 – 1992 gezonden aan vrienden van uitgeverij De Bezige Bij.
Ook de staten Arkansas en Oregon hebben een stad met deze naam, Sweet Home.
Voor sommige mensen is het noviciaat een vorm van Home Sweet Home.
In de Lage Landen, uiteraard.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.