jun
14
2019

Oera Linda-boek Karst Tates

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het Oera Linda-boek, een gefingeerde geschiedenis van de Friezen, had de aanslagpleger op de koninklijke familie in Apeldoorn als lezer.
Karst Tates reed op 30 april 2009 in Apeldoorn met zijn auto door de dranghekken naar de open bus waarin de koninklijke familie zat. Acht mensen kwamen om het leven, onder wie Tates zelf – hij overleed later in het ziekenhuis. “Dit haw ik noch nea earder ferteld,” zei Oera Linda-kenner Goffe Jensma op een avond over het boek en het iepenloftspul van Suwâld, dat erop gebaseerd is. “Maar de dei nei dy oanslach bin ik belle troch de plysje, mei de fraach wat dat foar boek is. It lei op tafel by de moardner.”

Kroniek over de Friezen
Het bleek om het Oera Linda-boek te gaan, een boek uit 1867 dat geschreven is in een namaak-runenschrift. Sommigen meenden destijds dat het een dertiende-eeuwse kroniek over de Friezen was. Maar het was een ingewikkelde grap. In De gemaskerde god schrijft Jensma dat het een samenwerking was tussen schrijver-predikant François Haverschmidt en twee anderen.
Het boek en de schrijvers vormen de basis voor het iepenloftspul in Suwâld, eind deze maand. Hans Brans schreef er de tekst voor. Bij de presentatie woensdagavond vertelde Jensma over Tates en het boek.
Vanaf vrijdag is het originele manuscript van het Oera Linda-boek dagelijks te bekijken in het depot van Tresoar, om 13, 14 en 15 uur.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.