jun
11
2019

Oera Linda in de schijnwerpers

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Deze maand worden verschillende activiteiten in Friesland gehouden rondom de Oera Linda, dat ook wel het grootste mysterie uit de Friese geschiedenis wordt genoemd. Een eeuwenoud manuscript met dramatische gevolgen welke nog altijd voortleven. Fake nieuws uit de 19e eeuw. Iepenloftspul Oera Linda zet het raadsel deze maand in de schijnwerpers en werkt daarmee samen met Tresoar, IepenUp en Neushoorn.
Woensdag 12 juni om 19:30 wordt een speciale IepenUp-editie over het Oera Linda-boek gehouden. Tijdens deze avond geeft Bert Looper van Tresoar een powercollege over het fenomeen, wordt hoogleraar Goffe Jensma geïnterviewd en vertelt Hans Brans over zijn vertaling van het verhaal naar een theaterstuk. Want wat is er zo fascinerend aan het Oera Linda-boek en waarom is dit zo’n groot mysterie? Tussen de sprekers door worden stukken uit het Iepenloftspul Oera Linda getoond. Bijzonder, want dit verhaal nog nooit eerder vertolkt naar een theaterstuk. Toneelgezelschap Suwâld heeft hiermee de primeur te pakken.
Van 27 juni tot en met 6 juli is het iepenloftspul over Oera Linda te zien tussen de weelderige weilanden van Suwâld. Reis mee in een achtbaan door de tijd, naar één van de grootste mysteries van Friesland. Een grap van drie schrijvers, die volledig uit te hand liep. Het verhaal wordt verteld aan de hand van de drie – waarschijnlijke – schrijvers van het boek, de burcht maagden die sterk in het boek geloven en de vrije Friezen, die zelf in het boek voorkomen. Achterhaal de waarheid over het Oera Linda mysterie.
Vanaf donderdag 13 juni tot en met 17 juli kunnen mensen een exclusieve blik werken op het Oera Linda-boek in Tresoar. Zij kunnen zich om 13:00, 14:00 of 15:00 melden bij de balie, om vervolgens dit bijzondere stukje Friese geschiedenis te bekijken. Het originele Oera Linda-boek bevindt zich dan ook in de kluis van Tresoar.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.