mei
08
2019

Oera Linda

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het toneelgezelschap Suwâld speelt van 27 juni tot en met 6 juli het iepenloftspul Oera Linda. Ik kende de naam van het boek, waar het openluchtstuk op is gebaseerd. Dat wil zeggen, ik had eerder over Oera Linda gelezen, in de Leeuwarder Courant. Maar de online editie van de krant biedt het betreffende artikel niet. Of niet meer, daar wil ik af zijn.
Internet biedt een boel mogelijkheden, onder meer de optie om iets te verwijderen. Maar gelukkig geeft mijn fysieke archief dan uitkomst. Want met één greep heb ik het betreffende verhaal van Richard de Boer aan het licht gebracht. Zijn kroniek heb ik opgeslagen in De gemaskerde god van historicus Goffe Jensma.
Jensma promoveerde in 2004 op deze mythe.
Het kan natuurlijk toeval zijn dat De Boer zijn verhaal publiceerde, eind vorig jaar, en de komst van het iepenloftspul. In het artikel van de redacteur is geen aanwijzing te vinden richting het toneelstuk. Daar ga ik dan maar vanuit.
Of had de verslaggever voorkennis?
Feitelijk doet zoiets er niet toe. Waar het om gaat, is om het boek weer uit de kast te trekken. Als er maar over literatuur wordt gesproken. En naar een cultuur-uiting als het iepenloftspul te gaan.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.