aug
21
2016

Olympisch voetbalelftal

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het Braziliaans voetbalelftal heeft de Olympische titel te pakken. Aan de hand van aanvoerder Neymar mochten de Brazilianen in eigen land dit gouden kampioenschap in ontvangst nemen. Het Olympische voetbalteam heeft iets bijzonders: sinds de kwalificatie voor de Olympische Spelen 1992 geldt voor mannen dat ze maximaal 23 jaar mogen zijn (met 1 januari van het olympisch jaar als peildatum). De UEFA wees daarop het Europees kampioenschap onder 21 voorafgaande aan de Spelen aan als kwalificatietoernooi voor Europa, zodat tegenwoordig Jong Oranje deelname aan de Olympische Spelen moet zien af te dwingen.
Dat betekent dus dat het team dat Europees of wereldkampioen is geworden, nooit ook Olympisch kampioen kan worden. Andersom dus wel: een vrijwel ongewijzigd Olympisch kampioenen-elftal kan twee of vier jaar later wel Europees of wereldkampioen worden. Zo zijn de regels, daar moeten we het mee doen.
In 2008 deed Nederland mee aan de voetbalcompetitie op de Zomerspelen in Peking. Jong Oranje-bondscoach Foppe de Haan werd zodoende ook een Olympische bondscoach. Foppe werd bij dit toernooi bijgestaan door zijn assistenten Remy Reynierse (assistent-coach) en Jan Willem van Ede (keeperstrainer).
Maar dat is inmiddels al acht jaar geleden. Waar blijft de tijd? Het waren de hoogtijdagen voor Jong Oranje, dat toen ook een aantal keer Europees Kampioen werd. Nu hoor je niemand over voetballen op de Olympiade. Wel jammer, want ik geniet wel van dit soort zaken.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.