mei
12
2019

Once Were Brothers

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het Algemeen Dagblad komt met het nieuws dat een nieuwe documentaire over The Band in de maak is. Robbie Robertson zal centraal staan in Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band, zoals de documentaire van filmmakers Martin Scorsese en Ron Howard gaat heten.
De documentaire is gebaseerd op Testimony, de autobiografie die Robertson twee jaar geleden uitbracht. In zekere zin is de film een vervolg op The Last Waltz, ook door Scorsese geregisseerd. Drummer Levon Helm schrijft in zijn autobiografie This Wheel’s on Fire uit 1993 vrij kritisch over de opvallende aanwezigheid van Robertson en de afwezigheid van de andere Band-leden in de filmdocu.
The Band begon midden jaren zestig als de begeleidingsband van Bob Dylan, schrijft het AD. Dat is een historische onjuistheid. In de jaren zestig waren Rick Danko, Garth Hudson, Richard Manuel, Robertson en Helm weliswaar de muzikanten die Dylan begeleidden bij zijn overstap naar de zogenoemde elektrische muziek, maar zij waren in die bezetting ook al de begeleidingsband van Ronnie Hawkins en heetten toen The Hawks.
The Band was een belangrijke popgroep. Vier Canadezen en een boerenzoon uit Arkansas. De heren waren zeer invloedrijk als vertolkers van Americana en zorgden mede voor het opnieuw populair worden van diverse vormen van Amerikaanse traditionele muziek. In hun muziek versmolt country met folk, blues en rock-‘n-roll.
Van de originele bezetting zijn alleen Hudson en Robertson nog in leven. Manuel pleegde in 1986 zelfmoord, door zich na een optreden op te hangen in zijn hotelkamer in Winter Park, bij Orlando in Florida. Pas de volgende ochtend werd zijn lichaam gevonden, naast een lege fles Grand Marnier. Het hart van Danko hield het 10 december 1999 definitief op na een leven vol drugs; hij stierf in zijn slaap. Helm overleed in 2012, nadat hij voor de tweede keer keelkanker had gekregen.
De laatste opname van The Band dateert uit 1999. In een herschikte formatie namen de mannen het nummer One Too Many Mornings van Bob Dylan op voor het tribute-album Tangled Up in Blues. Een mooi gebaar. Toen Dylan in 1966 zijn elektrische tournee deed en werd bijgestaan door The Band, stond One Too Many Mornings ook op de setlist. Danko verzorgde de tweede stem in het refrein van dit nummer.
Zou dit ook in Once Were Brothers ter sprake komen?

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.