feb
11
2019

Oorlog

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Op vrijdag 7 juli 1939 was het acht dagen gelezen dat Nederland in een kabinetscrisis was gestort.
Met deze zin opent Voorspel, deel 1 van de fameuze boekenreeks Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek is vandaag precies een halve eeuw oud. Reden voor het Nederlands Dagblad om in de krant lange weg van Loe de Jong naar 14 delen van ‘Het Koninkrijk’ te bespreken.
Een standaardwerk is deze weergave over Nederland en Nederlands-Indiƫ in de Tweede Wereldoorlog.
Doe het de professor maar eens na, om zo’n omvangrijk document te schrijven. Een aantal delen beslaat zelfs twee boekbanden. Ondanks het monnikenwerk, maakte De Jong ook fouten. Een fundamenteel punt van kritiek was dat De Jong zich te veel liet leiden door de begrippen ‘goed’ en ‘fout’ en daardoor enerzijds de omvang van het verzet zou hebben overdreven en anderzijds de omvang van de collaboratie zou hebben onderschat.
Ook kwalificeerde hij het oorlogsverleden van Willem Aantjes onjuist. De Jong beschuldigde hem van lidmaatschap van de Waffen-SS. Aantjes moest zich als gevolg hiervan terugtrekken als lid van de Tweede Kamer. Later bleek deze beschuldiging onjuist. Wel bleek Aantjes zich aangemeld te hebben voor de Germaansche SS in Nederland, maar daar nooit lid van te zijn geweest. Ook suggereerde De Jong dat Aantjes kampbewaker was geweest, terwijl Aantjes als gevangene in het strafkamp Port Natal had gezeten.
Enfin.
Een goede aanleiding om weer wat oorlogsliteratuur uit de kast te pakken. Het werk van De Jong is teveel voor een middag. Maar wat te denken van Ondergang: De vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom 1940-1945 van Jacques Presser? Of de aangrijpende Kroniek der Jodenvervolging, van Abel J. Herzberg?
Boeken genoeg, dus.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.