apr
03
2019

Oorlog

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog definitief kantelde. De geallieerden kwamen 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis aan op de stranden van Normandiƫ, Frankrijk. Het was D-Day, de beslissende slag in de oorlog werd met Operatie Overlord geslagen.
De oorlog is nooit ver weg geweest. Het lijkt juist aanweziger te worden, naarmate de groep ooggetuigen afneemt. In Drenthe liggen sinds dinsdag 722 struikelstenen, ook wel stolpersteine genoemd. In Coevorden werden elf stenen bijgeplaatst voor joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen.
In de Drachtster schouwburg De Lawei wordt 3 en 4 mei de voorstelling Oorlog in Smallingerland gespeeld. Jongeren uit Smallingerland hebben onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar een voorstelling gemaakt. De voorstelling is gebaseerd op de oorlogsverhalen en herinneringen van ouderen uit Smallingerland die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. De voorstelling maakt onderdeel uit van het landelijke jongerenproject Theater na de Dam.
Het zijn twee voorbeelden van het in leven houden van de herinnering aan de oorlog.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.