dec
29
2016

Op straat

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Nog maar drie dagen, inclusief vandaag, en het oude jaar is ingewisseld voor een vers nieuw jaar. In de laatste week van 2016 worden diverse lijstjes opgemaakt. Wat is het afgelopen jaar allemaal gepasseerd? Tijd om even pas op de plaats te maken, de balans op te maken en de lei schoon te vegen.
Het afgelopen jaar heb ik veel klanten aan de telefoon gehad. Energie-afnemers uit het hele land. Door hun persoonsgegevens te controleren, ben ik het hele land doorgereisd. Gewoon vanachter mijn bureau en mijn telefoon. Natuurlijk kan ik die klantgegevens niet op straat gooien.
Wel kan ik de mooiste straatnamen nog eens bij langs. Want er zijn mooie namen gegeven aan de straten, pleinen, stegen en wat al niet meer. Zoals de Belkmerweg in Sint Maartensvlotbrug, een dorp in de Noord-Hollandse gemeente Schagen. Of neem De Wandelingen in Wijhe, romantischer dan dit kun je de straatnaam niet krijgen. En wat te denken van Tweevoren in Nuenen? In onze hoofdstad heb je twee mooie straatnamen: Catharina van Renneslaan, vernoemd naar een Nederlandse componiste en zangpedagoge, die zich vooral richtte op kinderen. En de M. Berdenis van Berlekomstraat, een verwijzing naar de politica, feministe en echtgenote van de Amsterdamse wethouder Floor Wibaut.
Amsterdam is sowieso een goede stad voor historische straatnamen. Zoals die straat die vernoemd is naar Ben van Meerendonk, een Nederlandse fotojournalist, geboren en gestorven in Amsterdam.
Als laatste noem ik de Antonie de Vriesstraat in Zaandijk. Wie deze naam googlet, ziet tal van resultaten. Maar zonder een link met Zaandijk. Ook in Querido’s letterkundige reisgids van Nederland wordt Antonie de Vries niet genoemd (wel een Tromp de Vries, maar dat terzijde). Enfin, Antonie wordt bij deze genoemd, daarmee is zijn bestaan bevestigd.
Dat lijkt me een belangrijk doel van mijn (literaire) reizen door Nederland, om op z’n minst de namen te noemen van hen naar wie de straten zijn vernoemd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.