mrt
11
2017

Opa

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het gaat te ver om te zeggen dat ik de man kende, maar herkennen deed ik hem wel. Misschien herkende hij mij ook wel. Ik kwam hem tegen in de kerk, tijdens een tweewekelijkse maaltijd op de woensdagavond. Maar ik groet hem ook regelmatig, als ik elke zondag naar diezelfde kerk zit. Vaak zit hij op een bankje, benen over elkaar, fiets op de standaard, vergezeld met een groep duiven. Of hij zit voor zijn woning aan de Groningerstraatweg, waar ik hem ook wel vaak passeer.
Als we elkaar dan zien, groeten we elkaar. ‘Hoi’, is wat we elkaar toewensen. Of nou ja, wensen is het eigenlijk niet. Begroeten is het passende woord. Maar ik weet niet of deze man mij in het kerkgebouw herkende van onze begroetingen. Misschien doet dat er ook niet toe. We ontmoetten elkaar in de kerk.
De man was benieuwd wat er precies gaande was. Ik legde hem uit dat er werd gegeten met elkaar. Niets meer en niets minder. De man genoot, maar hoefde zelf niets te eten. Dat kon hij niet verdragen, vanwege zijn reuma. Desalniettemin genoot hij met volle teugen. Vooral van de kinderen, die door de kerkhal heen renden.
“Zo was ik zelf vroeger ook,” zei de man, die zichzelf gemakshalve Opa noemde. Vroeger, toen hij misdienaar was. En gelijk zet hij wat Latijnse teksten in, die bij de mis hoorden. Ja, dat soort dingen onthoudt hij nog steeds, deze opa. Dat moet ook wel, je moet je oren wel open houden. Want anders kan je ook geen hoogleraar worden.
Onze lieve Jezus, ja, daar houdt Opa nog steeds van. Het maakt niet uit of je katholiek bent of protestant. Het gaat er toch om of je van onze lieve Jezus houdt? Ik ben het wel met Opa eens, deze voormalige hoogleraar, die zijn dagen nu slijt op de bankjes buiten. Met de duiven en de blikjes bier, die ik ook regelmatig bij hem zie staan.
Als Opa weg gaat (wat nog wel wat voeten in de aarde heeft, vanwege die kinderen, waar hij van blijft genieten), geeft hij mij een kus op de wang. Onze lieve Jezus, dat is wat ons samen verbindt. En wat hij wil bevestigen met deze kus.
Zo is het ook.
Opa, goede kerel.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.