apr
29
2019

Open Joodse Huizen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De animo was vaak groter dan het aantal beschikbare zitplaatsen: Open Joodse Huizen trok veel nieuwsgierigen naar Leeuwarden.
Verhalen vertellen over de oorlog in huizen van Joden die er na de bevrijding niet meer terugkeerden – het is een formule die aanslaat. Leeuwarden is een van de 22 steden die meedoen aan de nieuwe manier van herdenken. Naast huizen van weggevoerde Joden staan dit jaar ook huizen van waaruit verzet is gepleegd centraal in de herdenking. Voluit heet die dan ook Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet.
De Breedstraat, Bij de Put, Sacramentsstaraat en Slotmakerstraat in Leeuwarden maakten tot de Tweede Wereldoorlog deel uit van een Joodse buurt. Van de 665 Joden die er in 1940 woonden, kwamen er 114 terug. Het gros kwam om in vernietigingskampen.
Bij de mezoeza tussen de Grote of Jacobijnerkerk en de Joodse School in de stad, lag gisteravond al een krans. Neergelegd door basisschoolkinderen, zo lees ik op een lint. Mooi dat dit gebeurt. Ik vraag me af hoe lang deze krans blijft liggen. Is het nog bij dit monument, als we hier zaterdag in klein comité verzamelen? Ik hoop dat onverlaten dit bloemstuk laten liggen en het niet als voetbal gaan gebruiken.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.