feb
10
2015

Opstelten: geen aansprakelijkheid treinkaping

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

DE PUNT Het kabinet voelt zich niet aansprakelijk voor schade van nabestaanden van kapers bij de treinkaping in De Punt in 1977.
Advocaat Zegveld had de staat aansprakelijk gesteld namens nabestaanden van vijf Molukse kapers die bij de bevrijdingsactie werden gedood en een kaper die ernstig gewond raakte. Volgens Zegveld heeft de Staat destijds onrechtmatig gehandeld. Zo zouden kapers opzettelijk zijn gedood en er zou onnodig veel geweld zijn gebruikt.
In een brief aan de advocaat verwijst minister Opstelten naar het onderzoek van een commissie, eind vorig jaar. De commissie concludeerde dat de dood van de kapers niet het doel, maar het gevolg was van de bevrijdingsactie. Volgens Opstelten haalt Zegveld feiten en veronderstellingen door elkaar, haalt ze feitelijkheden uit hun context en trekt ze vergaande en onjuiste conclusies.
Hij schrijft dat het uitgeoefende geweld binnen de grenzen viel die door de Staat waren voorzien en aanvaard. Volgens hem is er geen enkele grondslag voor aansprakelijkheid. En als die er wel zou zijn, zou die ruimschoots zijn verjaard, aldus Opstelten aan de advocaat van de nabestaanden.

Bron: NOS.nl

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.