Oranje Bierhuis
In Leeuwarden werd de verjaardag van koning Willem-Alexander groots gevierd. Onder meer bij het Stadhouderlijk Hof en het tegenover gelegen Oranje Bierhuis kwamen de Leeuwarders bijeen wegens de vijftigste levensjaar van onze vorst. Oranje Bierhuis. Een mooie naam voor een horeca-gelegenheid, om daar te vieren dat de monarch -ooit ‘Prins Pils’- verjaart.
De koning is van Duitsen bloed, zoals we zingen in het volkslied. Dat is volstrekt waar. Zijn vader, Claus von Amsberg, was een Duitse prins uit een vergeten adellijke familie. De grootvader van onze koning, Bernhard van Lippe-Biesterfeld (oomzegger van de laatste regerende vorst van Lippe), was getrouwd met Juliana. Overgrootmoeder Wilhelmina was gehuwd met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, zoon van groothertog Frederik Frans II van Mecklenburg-Schwerin.
Maar hoe verder je terug gaat, kom je erachter dat ook de stamvader van ons koningshuis Duitse wortels heeft. Willem van Oranje was geboren in slot Dillenburg en was als stadhouder (afgevaardige) in dienst van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Willem erfde in 1544 van zijn neef René van Chalon onder meer het onafhankelijke prinsdom Orange – wat de kleur van zijn dynastie verklaard.
Desalniettemin volgt er geen directe lijn tussen Willem van Oranje en koning Willem-Alexander. De erfopvolging geschiedt via Willem’s jongere broer Jan VI van Nassau-Dillenburg, de vader van de Friese stadhouders als Ernst Casimir en Willem Frederik van Nassau-Dietz. En hier komen we bij een wat schimmig adellijk gebeuren, waarbij graven, vorsten en monarchen op verschillende manieren met elkaar verbonden waren.
Hoe het precies in elkaar zit, is voer voor een andere keer. Volgens mij loont het de moeite om te verdiepen in de (Europese) vorstenhuizen. Mooie uitdaging voor in de vakantie. Niet een onderwerp voor bij het Oranje Bierhuis in Leeuwarden.
Tags // Bernhard van Lippe-Biesterfeld, Claus von Amsberg, Ernst Casimir, Frederik Frans II van Mecklenburg-Schwerin, Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, Jan van Oranje, Jan VI van Nassau-Dillenburg, keizer Karel V, koning Willem-Alexander, Leeuwarden, Oranje Bierhuis, prinsdom Orange, René van Chalon, Stadhouderlijk Hof, Willem Frederik van Nassau-Dietz, Willem van Oranje
Trackback from your site.