feb
11
2018

Pak je mat op

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In Marcus 2 gaat het over de genezing van een verlamde man, die door zijn vrienden door het dak van een woning bij rabbi Jezus wordt gebracht. Jezus vergeeft de man zijn zonden. En daarbij, om de Farizeeën en Schriftgeleerden de mond te snoeren, geneest Jezus de man van zijn verlamdheid. De Man uit Nazareth doet dat met de woorden: “Ik zeg u, sta op, pak uw bed en ga naar huis.”
De beste man staat terstond op.
Dit citaat doet me denken aan een paar zomers geleden. Ik bereidde me praktisch voor op een week E&R in Beerze, toen ik in een vrij moment langs Wobbe ging. Hij is sinds jaar en dag mijn hofleverancier, als het om muziek gaat. Wobbe liet me die middag een cd horen, waar ik wel door verrast was. Mooie muziek!
Het gaat om een cd van Deadman, Take Up Your Mat & Walk. De band Deadman wordt gevormd rond bandleider Steven Collins, is afkomstig uit de folk- en rootsrock-scène van Austin, Texas. Deze cd komt uit 2011. Wie recensies opzoekt, ziet dat Deadman vaak wordt vergeleken met The Band, Buffalo Springfield en The Jayhawks.
Het titelnummer van Take Up Your Mat & Walk is ook het afsluitende nummer van de plaat. Opmerkelijk is dat het refrein nét even anders is dan de titel. We horen Collins namelijk in het refrein zingen:

Take your mat up
Take your mat
Take your mat
and walk

Take your mat (up) and walk. Dat is uiteraard hetzelfde als het wat meer Bijbels-archaïsche Take Up Your Mat & Walk. Doet dat er toe? In feite niet, al is het leuk voor de taalliefhebbers. Voor de aangesproken man maakt het niets uit.
Hij pakt gewoon zijn matje en gaat lopend weer huiswaarts.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.