sep
22
2019

Pake Jabik

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In de Waalse Kerk in Leeuwarden begon het nieuwe seizoen van de Fryske Fesper. Elke vierde zondag van de maand komen de gemeenteleden bijeen om de dag in het Fries af te sluiten. Omdat het de eerste avond van het nieuwe seizoen was, was na afloop van de dienst koffie en kleasterkoeke.
Met een kleasterkoeke in de hand, kwam ik aan de praat met een van de bezoekers. En prompt had ik een deel van zijn levensverhaal gehoord. Zijn vrouw zit in het bestuur van de organisatie van de Fryske Fesper, maar omdat zij aan een oog blind is, kan zij niet autorijden. Vanuit Stiens is dat wel een beetje lastig, dus de man is dan maar de chauffeur.
Deze man is in 1940 geboren op Celebes, waar zijn vader in het bestuur zat. Hij was rechter. De man met wie ik sprak, kwam in 1948 in Nederland aan. Zijn ouders spraken onderling weliswaar Fries, maar richting hem en zijn tweelingbroer Hollands. Want wat hadden de kinderen aan het Fries in de Oost? Het was niet de bedoeling om weer naar het moederland af te reizen.
Maar ja, de oorlog kwam. En de politionele acties zorgden voor veel weerstand bij ‘de ouwe’.
“Ik heet Jabik,” vertelde de man. “Eigenlijk heet ik Jaap, Jakob. Maar dat vind ik zo’n malle naam. En mijn kinderen en kleinkinderen noemen me nu Jabik. Pake Jabik. Net als mijn eigen opa, waar ik naar vernoemd ben.”
Opa Jabik uit Stiens.
Goeie kerel.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.