okt
09
2013

Parate kennis

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De technologische vooruitgang gaat voorspoedig. Her en der komen heuse iPad-scholen op. Als paddenstoelen van een nieuwe religie. Onderwijs? Nee, ontdekken, dát is pas wijs. Ik hoor steeds meer van mensen om mij heen: als je iets niet weet, zoek je het op Google.
Natuurlijk, veel is te vinden op het wereldwijde web. Ik vraag me wel heel erg af of het internet ons digitale geheugen moet zijn. Ik denk dat parate kennis nog steeds van belang is, ongeacht wat en hoeveel je kunt opzoeken.
Want je hebt allereerst te maken met een praktisch gegeven. We zijn al veel en vaak bereikbaar via onze mobiele telefoons met online-verbindingen; maar lang niet altijd kun je even het internet op. Omdat je geen Wifi hebt, bijvoorbeeld. Of de batterij is leeg en je kunt nergens je apparaatje opladen.
Daarbij is het ook niet altijd gepast, of juist zelfs behoorlijk ongepast om tijdens een gesprek met een mobieltje of iPad rond te lopen. Zo’n digitaal medium leidt de gesprekspartner af van het gesprek. De telefoon (en andere apparaten) staat als een bliksemafleider tussen de deelnemers.
Als je de kennis zelf al in je hoofd hebt, kun je veel gemakkelijker praten. Je weet al hoe iets zit, zonder datgene te hoeven nagaan via internet. Met een haast speels gemak leg je makkelijk verbanden tussen verschillende elementen. Want die zaken heb je al in je hoofd zitten.
Maar dat zeg ik, zei de gek. Ik ben ook maar een eenvoudige schoenenlapper.

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.