dec
03
2018

Paspoort

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De gemeente stuurde me een brief, dat mijn paspoort bijna was verlopen. Of ik een nieuwe identiteitskaart wilde laten maken. Dat mocht een paspoort zijn (65,30 euro) of een identiteitskaart (52 euro). Hoewel een legitimatie verplicht is, moet je wel zelf voor de kosten opdraaien. Een geruststellende gedachte is wel, dat het paspoort tegenwoordig tien jaar geldig is.
Mijn vorige paspoort had een looptijd van een half decennium.
In mijn netste goed, toog ik allereerst naar de pasfotograaf. In vijf jaar kan veel gebeuren. “Kan ik u helpen?” vroeg de juffrouw achter de balie. Natuurlijk kon ze dat, het was ook meer een gespreksopener dan een specifieke hulpvraag. Deze dame werkt bij een pasfotowinkel en ik had een pasfoto nodig.
Toen ik vertelde dat ik blij was dat het paspoort nu tien jaar geldig is, liet de mevrouw vallen dat zij daar wat minder enthousiast over was. Want: een langere looptijd is minder snel pasfoto’s laten maken. En dus minder inkomsten. Tjah, dat is dan het lot van dit ambacht.
De volgende halte was het gemeentehuis. Geheel volgens afspraak, kwam ik mijn nieuwe pasfoto inleveren. De ambtenaar vroeg me tweemaal een vingerafdruk af te geven. Eerst de linkerwijsvinger, daarna de rechterwijsvinger. Vijf jaar geleden moest ik hier ook de vingerafdrukken van mijn beide duimen aan toevoegen.
In een lustrum kan veel veranderen.
Het afhaalbewijs dat ik van de ambtenaar mee kreeg, vermeldde dat ik mijn nieuwe legitimatie binnen vijf werkdagen kon komen halen. Maar, verzekerde deze gemeentewerker me toe, ik zou vanzelf een sms-bericht krijgen, en dat kon al na twee of drie werkdagen gebeuren.
En inderdaad, drie dagen na het inleveren van mijn gegevens, kwam dat sms-bericht binnen. Mijn paspoort lag klaar, ik kon het ophalen. Mijn oude paspoort moest worden ingeleverd, of ongeldig worden gemaakt. Ik besloot voor dat laatste, want ik wilde wel een bewijs dat in die vijf jaar veel is veranderd.
Geen idee hoe het over tien jaar is. Dat zien we over een decennium wel weer.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.